Vaser - hvad er det? Hvad er vaser?

Indholdsfortegnelse:

Vaser - hvad er det? Hvad er vaser?
Vaser - hvad er det? Hvad er vaser?
Anonim

Blomster er en integreret del af landskabsdesign. Ikke ét forstadsområde kan undvære dem. Selvom et stykke jord er lille, vil der helt sikkert være plads til en slags blomst. Og så planterne bekvemt kan arrangeres, er det nemt at ændre deres placering, og heller ikke komplicere plejeprocessen, blomster kan plantes i smukke blomsterpotter. Vi inviterer dig til at finde ud af, hvilke udendørs urtepotter der findes, og hvordan du vælger den rigtige.

Hvorfor har vi brug for udendørs potter

blomstervaser udendørs plast
blomstervaser udendørs plast

Udendørs urtepotter er specielle krukker designet til at dyrke blomster udendørs. De er lavet af materialer, der ikke deformeres under indflydelse af forskellige vejrforhold.

Derudover er urtepotter en hurtig og effektiv måde at dyrke have på, som i sig selv kan tjene som genstand til udsmykning af en havegrund. Du kan dyrke en bred vifte af udendørs planter i sådanne plantekasser: petunia, bindweeds, azalea, barbering, phloxstyloid, heliotrop, stedmoderblomst, lavendel, morgenfrue og så videre.

Kategorier af potter

urtepotte udendørs plast
urtepotte udendørs plast

Udendørs urtepotter varierer efter:

  • størrelse (du skal vælge ikke kun egnet til stedet, men også afhængigt af egenskaberne ved den plante, der vil vokse der);
  • farve;
  • placeringsmetode (bærbar, fastgjort til jorden med specielle klemmer, ophængt);
  • materiale (plast, keramik, ler, træ, beton, sten, metal).

Når du vælger potter, er det nødvendigt at bygge på ikke kun personlige præferencer og økonomiske muligheder. Du bør også overveje størrelsen af grunden, stilen af interiøret og de mange forskellige planter, du skal dyrke i urtepotter. Det sidste punkt fortjener særlig opmærksomhed. Når alt kommer til alt, hvis du vælger den forkerte potte, vil planten enten udvikle sig dårligt eller dø helt. Derfor skal du vælge en urtepotte, der er passende i størrelse og lavet af passende materialer.

Gadeplastikurtepotter

urtepotte gade plast foto
urtepotte gade plast foto

Sådanne potter kan findes i mange. Når alt kommer til alt, er en udendørs plastikurtepotte (se billedet ovenfor) ikke kun et budgetkøb, men også muligheden for at vælge mellem mange muligheder. Til dato er der et stort antal plantekasser lavet af plast, som adskiller sig fra hinanden ikke kun i størrelse og form. Blandt plastik urtepotter kan du finde dem, der efterligner forskellige teksturer (for eksempel keramik, træ,marmor og så videre). Kvaliteten af nogle af dem er nogle gange sådan, at det på afstand endda er umuligt at bestemme, hvad potten er lavet af.

De holder godt på fugten og forhindrer derved planters rødder i at tørre ud. Og plastik urtepotter kan flyttes fra sted til sted, de er ret lette. Den eneste ulempe ved sådanne potter er deres skrøbelighed. Hvis de håndteres forkert, kan deres vægge blive beskadiget (lav et hul).

Keramik- og lerkrukker

keramiske urtepotter
keramiske urtepotter

Sådanne urtepotter er dyrere end plastik. Men de har også forskellige former og farver. Det er ikke særlig svært at flytte dem. Et karakteristisk træk, som ler- og keramiske urtepotter har, er materialets porøse struktur. På grund af dette tørrer jorden hurtigt nok, og hvis potten er placeret i åbne solrige områder, kan blomsterne dø. Ikke desto mindre er keramik (ler) et af de bedst egnede materialer til dyrkning af planter. Mange sorter vil føle sig godt tilpas i sådanne potter. Det vigtigste er at vælge den rigtige placering.

En anden ulempe ved keramik- og lerurtepotter er deres relative skrøbelighed. Stykker kan brække af fra væggene, eller de kan knække helt. Derfor skal de placeres, så risikoen for skader minimeres.

Men variationen af former er fantastisk. Du kan vælge både klassiske geometriske potter og urtepotter, der gentager konturerne af oldgræske urner. Og der er capsho i form af dyr og forskellige genstande (for eksempel pindsvin, kaniner, biler,vogne og så videre).

Træurtepotter

urtepotter det
urtepotter det

Sådanne plantekasser kan købes i butikker eller fremstilles selvstændigt. Deres omkostninger varierer og afhænger af arbejdets kompleksitet. Hvis potten har en simpel firkantet form, så vil prisen være ret lav. Men træplantekasser er lavet i form af skulpturer (for eksempel en hest, der bærer en vogn). Så stiger prisen markant.

Sådanne potter er lavet af forskellige træsorter, som skal behandles med en speciel antiseptisk sammensætning. Dermed forlænges urtepotternes levetid. Men selv på trods af dette bliver de alligevel hurtigt ubrugelige. Faktisk, med konstant kontakt med fugt, vil træet svulme, deformere og forringes. Og der er også mulighed for, at forskellige insekter kan starte i dette materiale.

Træurtepotter er et naturligt og meget smukt indretningselement på en havegrund. Også planter føler sig godt tilpas i dem, fordi jorden er bedre beriget med ilt gennem et træ. Og i sådanne potter holdes fugten godt tilbage.

Stenurtepotter

urtepotter det
urtepotter det

Stengryder laves oftest på bestilling. Det er ret dyrt tilbehør. Men sådan en gryde holder meget længe. Ud over de høje omkostninger er ulempen ved stenplantere, at de bedst installeres permanent med det samme. For de er tunge og svære at flytte. De er heller ikke egnede til alle stilarter af landskabsdesign, og i små områder vil de se meget udbesværligt.

Stenurtepotter adskiller sig ikke meget i design. Oftest har de en simpel geometrisk form (f.eks. oval eller firkantet) eller er lavet i form af oldgræske urner.

Betonurtepotter

cementvaser
cementvaser

Beton er en kunstig sten. Derfor har cementurtepotter de samme fordele som stenpotter. Men de er meget billigere end naturlige, så de er meget efterspurgte.

Jorden i betonurtepotter holder på fugten i lang tid, hvilket gør det muligt at placere dem selv i solrige områder og i varme somre. Beton overophedes ikke om dagen og afkøles ikke særlig hurtigt om natten. Og det betyder, at blomsterne vil føles behagelige.

Betongryder er også holdbare. Men de skal monteres permanent, da de er tunge og meget svære at flytte rundt på pladsen. Også selvom du ikke har nogen færdigheder, kan du selv lave de nødvendige cementkrukker.

metalgryder

urtepotter det
urtepotter det

Denne version af urtepotter findes ikke ofte i husstandsparceller. Men det er ikke fair. Metalpotter har mange fordele. De plejer at være pladsbesparende, lette, have et origin alt design og passer til mange stilarter af landskabspleje.

Grydder er lavet af rustfrit stål, for så holder de meget længere. Ellers vil metallet hurtigt ruste under påvirkning af vand og direkte sollys.

Som du kan se, er der et bredt udvalgpotter - fra forskellige materialer og forskellige i form. Derfor kan du nemt vælge hvilke som helst urtepotter til stilen med landskabsdesign og størrelsen på din havegrund. Oftest placeres blomsterpotter ved siden af havepavillonen, verandaen, indgangen til garagen, langs stien. Husk at urtepotter ikke kun kan blive en dekoration af haven. Valg af den forkerte type gryde kan henlede opmærksomheden på webstedets ufuldkommenheder (f.eks. små størrelser).

Anbefalede: