Installation af en barnestol: monterings- og installationsdiagram, modeller, funktioner og anmeldelser
Installation af en barnestol: monterings- og installationsdiagram, modeller, funktioner og anmeldelser
Anonim

Når man skal på familiebiltur, skal forældre simpelthen bekymre sig om barnets sikkerhed. I mange lande er en forudsætning for at transportere børn i en bil tilstedeværelsen af et specialiseret sæde. Men det handler ikke engang om at overholde færdselsreglerne. I dette tilfælde er barnets sundhed, sikkerhed og komfort altafgørende.

Det er ikke nok at købe en god enhed. Det skal stadig rettes ordentligt. Installation af en barnestol er ikke en nem opgave. Afhængigt af model, fremstillingsår, fastgørelsessystemer og andre parametre, har autostole mange forskelle. Selvfølgelig er den nemmeste måde at søge hjælp fra specialister. Eller du kan nøje studere reglerne for montering af en barnestol og gøre arbejdet selv.

universal autostol gruppe 1/2/3
universal autostol gruppe 1/2/3

Hvorfor har du brug for en barnestol

Verden omkring os bevæger sig hurtigere og hurtigere hvert år. Børn fra de allerførste dage af livet bliver dets aktive forskere. Sikker transport af et barn i en bil er ansvarlige forældres ansvar.

Det tager meget lidt tid at montere en barnestol i en bil. Dette trin vil dog redde din baby fra mange farer. Et komfortabelt design, specielt designet til barnets størrelse, indbyggede ekstra sikkerhedsseler, en behagelig nakkestøtte - alt dette vil beskytte babyen så meget som muligt i tilfælde af en ulykke.

Når producenterne skaber autostole, fokuserer producenterne ikke kun på babyens komfort, men også på bekvemmeligheden for forældre. Installation af en barnestol i et køretøj skal være let, hurtigt og ubesværet. Polstret skal også være nemt at fjerne. I dette tilfælde kan det vaskes, hvilket giver barnet det nødvendige hygiejneniveau.

Du skal bruge en autostol lige fra krummernes fødsel. Til dette leveres specielle enheder. Nogle forældre hævder, at barnet får den bedste beskyttelse, hvis det er i sin mors arme, mens det bevæger sig. Denne fejltagelse kan koste babyens helbred og endda livet. Faktum er, at ved en pludselig kollision øges vægten af barnets krop øjeblikkeligt med 20-25 gange. Derfor, selvom din baby kun vejer 4-5 kg, vil mor på ulykkestidspunktet straks have mindst 80 eller endda 120 kg i armene. At holde den vægt er næsten umuligt. Derfor er installationen af en barnestol ikke kun et indfald fra færdselspolitiet, men en livsnødvendighed.

Barnesædefordele

Hovedfordelene ved autostole:

  • hold barnet fra kaotiske bevægelser inde i bilen;
  • fikser barnet sikkert, og lad det ikke komme til skade på tidspunktet for en ulykke eller pludselig opbremsning;
  • tillad, at chaufføren ikke bliver distraheret fra at køre;
  • give andre passagerer mulighed for at frigøre deres hænder og sikre deres egen sikkerhed;
  • let at installere og ingen specielle færdigheder påkrævet;
  • er små og fylder ikke meget i bilen;
  • frigør bøder og unødvendige spørgsmål, når du handler med færdselspolitiet.

Ulemper ved autostole

Disse enheder har dog også ulemper:

  • børn, især små, kan ikke lide trafikrestriktioner for meget;
  • kræver valg under hensyntagen til barnets alder, vægt og højde;
  • har brug for hyppig udskiftning, da baby vokser hurtigt nok;
  • visse sædemodeller kræver specielle monteringer i bilen;
  • Egte kvalitetsautostole til børn er dyre, og i betragtning af, at du skal skifte dem flere gange, falder købet helt uden for budgetkategorien.
korrekt montering af barnestolen
korrekt montering af barnestolen

Hvad er babyautostole

Det er ikke så svært at montere en barnestol på bagsædet. Det er vigtigt at vælge en enhed, der passer til din baby med hensyn til alder, vægt og andre indikatorer. Der findes flere typer autostole. For nemheds skyld er de tydeligt opdelt i flere grupper.

Gruppe "0". Sådanenheder bruges til de mindste passagerer, der vejer op til 11 kg. De er en speciel vugge udstyret med ekstra sikkerhedsseler, hvormed enheden er fastgjort til bagsædet. Autostolen til spædbørn er udstyret med ekstra beskyttelse til babys hoved, og inden man begynder at bevæge sig, skal den spændes fast med specielle stærke, men fleksible stropper.

Gruppe "0+". En sådan enhed ligner en skål og er designet til at transportere passagerer, der vejer op til 15 kg. Oftest er disse modeller utroligt funktionelle. De bruges som autostol, gyngestol til baby, stol eller vugge. Og hvis du sætter sådan en enhed på hjul, får du en fuldgyldig klapvogn. For at lette transporten er autostolen "0+" udstyret med et robust håndtag. Installer den på sædet mod bilens bevægelse.

Gruppe "0/+1". Denne autostol bruges til at transportere børn, der vejer op til 17 kg og op til 3,5 år. Mens barnet er lille, installeres det omvendt, ligesom den tidligere version. For et større barn kan sædet vendes og fastgøres i retning af bilen.

Gruppe "1". Denne mulighed bruges til babyer, der trygt kan sidde på egen hånd, fra 10 måneder til 3,5-4 år. Der er stiv base, ryglæn med justeringer, holdbare sikkerhedsseler. For at barnet ikke keder sig på vejen, er mange modeller udstyret med et arbejdsbord, legetøj kan placeres på det. Vægten af den baby, som denne model er i stand til at holde, er fra 8 til 17 kg.

Gruppe "2". Stolen kan bruges op til 5-års alderen. Det er kapabelttåle vægt op til 24 kg. Det er dog vigtigt at tage hensyn til barnets individuelle størrelse. Dette er især vigtigt i den kolde årstid, hvor barnet er forsvarligt "pakket" i varme overalls. Et stort barn kan simpelthen føle sig trangt, mens et relativt lille barn vil synke dybt ned i sædet.

Gruppe "2/3". Dette er en ret alsidig mulighed. Velegnet til børn fra 5 til 13 år, der vejer op til 38 kg og er op til 160 cm høje. Der er allerede ikke interne, men udvendige sikkerhedsseler, og ryggen har en lille anatomisk hældning. Et kendetegn ved sådanne modeller er en aftagelig booster - et specielt sæde, der kan bruges separat til ældre børn.

Gruppe "3". Denne model har ikke ryg- og nakkestøtte og består kun af en booster. Det ligner en almindelig pude med armlæn. Denne autostol bør ikke bruges, før barnet vejer 23-25 kg.

Gruppe "1/2/3". Den mest alsidige model, der kan forvandle sig, efterhånden som barnet vokser. Disse enheder er de dyreste. Deres udstyr er dog det mest komplette. Dette er en fantastisk mulighed for et barn, der vokser hurtigt og allerede har forladt én gruppe, men ikke er modnet til en anden.

Forresten, når du vælger et sæde til et barn, skal du sørge for, at modellen er designet specifikt til bilen. Det er helt anderledes at montere en barnestol på en cykel. Ja, og modellerne er meget forskellige.

booster autostol
booster autostol

Monteringsmuligheder

Når modellen er bestemt, begynder installationenbarnestol i bilen. Layoutet af fastgørelseselementerne og rækkefølgen af handlinger er oftest beskrevet i detaljer i instruktionerne. Der er 4 hovedtyper af systemer til fastgørelse af autostole til spædbørn.

1. Fastgørelse med almindelige bilseler. Denne type installation er velegnet til næsten alle køretøjer. Den eneste advarsel: før du køber en stol, er det vigtigt at sørge for, at længden af dine egne bælter er tilstrækkelig til at fastgøre enheden sikkert i kabinen. Hvis dette ikke er tilfældet, skal du kontakte servicen, hvor bælterne kan "bygge sig op" eller mærke længere.

Der kan ikke gives generelle instruktioner i dette tilfælde. Afhængigt af modellen kan enhederne have forskellige monteringsskemaer. Oftest har guider til bælter specielle pointer eller snydeark. Med deres hjælp er det ret nemt at finde ud af installationen.

Det er meget vigtigt at følge instruktionerne omhyggeligt og ikke at tillade amatøraktiviteter. Det er også nødvendigt omhyggeligt at overvåge, at sikkerhedsselerne ikke er snoet eller knust. Hvis du har ændret vinklen på ryglænet lidt, er det vigtigt at justere autostolens position.

2. Fastgørelse med en stiv fast base. Installation af en barnestol på bagsædet vil være så enkel som muligt, hvis modellen har en aftagelig top og en speciel base. Sidstnævnte er norm alt monteret på sædet. Det er nok at fastgøre basen en gang i overensstemmelse med instruktionerne, og processen med at installere barnesædet vil tage et minimum af tid. Bare sæt den ind i de særlige slots.

fast bund til autostol
fast bund til autostol

Stiv base autostole har et par flere fordele. For det første har mange af dem en speciel metalbue, ved hjælp af hvilken sædet desuden hviler på bagsiden af autostolen. For det andet er der ofte et andet sikkerhedsniveau - et specielt ben til fastgørelse til gulvet i bilen. Dette giver strukturen ekstra stivhed og stabilitet.

3. ISOFIX automatisk fastgørelsessystem. Denne fastgørelsesmetode er specielt udviklet til at gøre det så nemt som muligt at installere en barnestol på bagsædet af en bil. Dette er, hvad de fleste udenlandsk fremstillede biler er udstyret med.

Mellem sædet og bagsiden af den bagerste passagersofa er der monteret specielle metalbeslag, som er stift fastgjort til bilens karrosseri. I bunden af barnestolen er modstykket udstyret med specielle låse. For at installere en barnestol skal du blot kombinere begge dele af mekanismen og skubbe dem indtil et karakteristisk klik.

På trods af den utrolige bekvemmelighed har et sådant system flere ulemper. Først og fremmest hjælper en stiv montering med at overføre vibrationerne fra bilens krop til barnesædet. Derudover kan du kun installere en sådan stol i de bilmærker, der er udstyret med specielle fastgørelsesanordninger. Nå, den sidste detalje - autostole med ISOFIX fastgørelsessystem koster meget.

ISOFIX automatisk fastgørelsessystem
ISOFIX automatisk fastgørelsessystem

4. SURELATCH fastgørelsessystem. Dette system er designet til at minimere ulemperne ved ISOFIX. Bruges også herstive beslag monteret på bilens karrosseri. Men tællerfastgørelsen til dem er lavet i form af specielle stropper. For større stabilitet er der tilvejebragt et tredje omdrejningspunkt. Fra toppen af barnesædets ryglæn forlænges fikseringsremmen, som er fastgjort til beslaget på bilens karrosseri eller bagsiden af voksensædet.

Dette system tillader ikke, at vibrationer overføres til autostolen og giver ekstra dæmpning. Remme er udstyret med inertialstrammere. Dette gør det muligt at fastgøre autostolen uden regelmæssig justering af stroppens længde.

SURELATCH monteringssystem
SURELATCH monteringssystem

Sådan placeres stolen med den største sikkerhed

Korrekt og sikker installation af en barnestol afhænger også af, hvor enheden skal fastgøres. Der er flere muligheder:

1. På højre side af den bagerste sofa, bag passageren. Dette sted anses for ganske sikkert. Ifølge statistikker er denne del af bilen mindre påvirket i tilfælde af en ulykke. Det er placeret i det modsatte hjørne fra den modkørende vognbane af biler. For nemheden ved at kommunikere med barnet er det bedre at rette et ekstra spejl. Du vil ikke være i stand til at se barnet i det primære bakspejle.

Det højre bagsæde er også praktisk, fordi barnet i dette tilfælde vil komme ind/ud fra fortovet og ikke fra vejbanen. Dette er en ekstra sikkerhedsfaktor.

2. På venstre side af den bagerste sofa, bag føreren. Installation af en barnestol på bagsædet bag føreren har længe været anset som det sikreste. Det forudsættes, at der i tilfælde af uheldføreren vil automatisk fjerne sig fra påvirkningen, og derfor vil barnet ikke lide. Med dette arrangement er det praktisk at observere barnet ved hjælp af et traditionelt bakspejl.

Hvis barnestolen er placeret bag føreren, kan passageren, der sidder foran, nemt nå den, hvis det er nødvendigt. Men hvis chaufføren er alene med barnet, så ræk om nødvendigt ud til babyen, han vil ikke være i stand til at gøre dette. Derudover vil på-/afstigning af en lille passager foregå direkte fra kørebanen, og det er ikke altid sikkert.

3. På bagsædet, i midten. Denne mulighed er i øjeblikket anerkendt som optimal. Ifølge den seneste forskning fra University of Buffalo er denne placering af barnestolen 16 % sikrere end resten. Uanset hvilken side slaget fulgte, er dette sted placeret i den "uudslettelige" zone. Derfor vil barnet lide mindst.

4. Sidelæns. Autostole har en særlig type installation. Producenter anbefaler at placere dem på bagsædet, og sengegavlen skal være i midten af bilen. Det vil sige, at barnet vil være vinkelret på køretøjets kurs med fødderne mod døren.

Kan jeg sætte et sæde på forsædet

Hvis moderen kører, er det i særlige tilfælde tilladt at placere vuggen på forsædet. Det er dog forbudt at installere en barnestol i kørselsretningen.

montering af en barnestol i en bil
montering af en barnestol i en bil

Her er det vigtigt at veje fordele og ulemper godt. Det mener eksperterDet forreste passagersæde er det farligste sted i en bil. Når alt kommer til alt, i tilfælde af en ulykke, forsøger føreren instinktivt at komme væk fra sammenstødet, og det er den højre forreste del af bilen, der får mest skade.

Hvis der ikke er andre installationsmuligheder, anbefaler eksperter at deaktivere den rigtige airbag. Hvis den udløses, kan den ramme autostolen og skade barnet. Det anbefales også at flytte forsædet så langt tilbage som muligt.

På eller imod?

Det er vigtigt for forældre at huske reglen: børn under 1 år skal udelukkende køre baglæns i bil. Dette skyldes, at hovedet på et lille barn er ret stort og vejer meget. Samtidig er halshvirvlerne stadig ret svage, og i tilfælde af pludselige opbremsninger kan de muligvis ikke klare belastningen.

Ældre børn kan køre fremadvendt.

Installationstrin: instruktioner

Hver model er sandsynligvis udstyret med instruktioner til montering af en barnestol. Hvis du omhyggeligt studerer det, skulle der ikke være problemer med at placere en barnestol i bilen. Der er dog generelle principper, som vil hjælpe med at klare opgaven.

Her er et lille diagram over, hvordan man monterer en konventionel sikkerhedssele:

  1. Før du begynder at arbejde, skal du flytte forsædet så langt frem som muligt. Så du frigør mere plads og arbejder mere bekvemt.
  2. Placer autostolen på den ønskede placering. Tag fastgørelsesbæltet og træk det strengt langs det tilsigtede område. Brug tipsene på selve stolen, hvis de er tilgængelige.
  3. Spænd sikkerhedsselen så hårdt som muligt.
  4. Sørg for, at skulderområdet på bæltet også er spændt.
  5. Sørg for, at bæltet kører nøjagtigt som angivet i instruktionerne. Lad den ikke komme i kontakt med andre dele af stolen. Under kraftig opbremsning kan fastgørelsen muligvis ikke modstå friktion og spontant løsne sig.
  6. Fastgør fikseringsremmen, så den er midt på den lille passagers skulder. Hvis du fastgør den for højt, vil den flytte til nakkeområdet og blive en yderligere trussel. Hvis du spænder sikkerhedsselen for lavt, vil den simpelthen glide af barnets skulder og miste sin effektivitet.
  7. Efter endt arbejde, giv autostolen et stærkt ryk. Det er vigtigt at sikre sig, at det sidder godt fast. Noget spil er dog tilladt.
  8. Placer baby i sædet, og spænd det godt fast. Sørg for, at sikkerhedsselerne ikke drejer eller glider. Spænd ikke for stramt. Lad 1-2 fingre passe mellem barnets krop og selen.
  9. Hvis din autostol har en ekstra tøjrem, skal du løfte nakkestøtten, skubbe den gennem beslaget og fastgøre den til bagsiden af voksensædet eller til bilens karrosseri.
autostol fastgørelse med stropper
autostol fastgørelse med stropper

Anmeldelser og regler for brug af en autostol

De fleste modeller af autostole til børn har både positive og negative anmeldelser. Nogle kan lide budgetmuligheder, der er fastgjort med konventionelle bælter. Andre foretrækker kompleksedesign, da de mener, at det vigtigste er barnets sikkerhed. Valget vil afhænge af forældrenes økonomiske muligheder og bilens tekniske egenskaber. Du kan rose ISOFIX forankringssystemet lige så meget som du vil, for ud fra anmeldelserne at dømme er dette den bedste og sikreste mulighed for autostole, men hvis bilen ikke har de passende forankringer, vil denne autostol ikke passe dig.

Uanset hvilken autostol, er det vigtigt for forældre at følge nogle enkle regler for brugen:

  • Når du installerer enheden, skal du nøje følge alle kravene i instruktionerne.
  • Hvis der er flere børn i bilen, skal hver af dem have et personligt sæde.
  • Før du begynder at køre, skal du sørge for at tjekke autostolens sikkerhed. Hvis du bemærker betydeligt slør, skal du spænde holderen godt fast.
  • Husk at spænde dit barn sikkert med sikkerhedsseler.
  • Sørg omhyggeligt for, at stolen passer til barnets alder og størrelse. Køb om nødvendigt en ny så hurtigt som muligt.

Hvis du følger disse transportretningslinjer, vil det sikre korrekt brug af fastholdelsesanordningen og sikre, at dit barn får en sikker tur.

Anbefalede: