Hvorfor blev barnet født blåt? Vurdering af den nyfødtes tilstand på Apgar-skalaen

Indholdsfortegnelse:

Hvorfor blev barnet født blåt? Vurdering af den nyfødtes tilstand på Apgar-skalaen
Hvorfor blev barnet født blåt? Vurdering af den nyfødtes tilstand på Apgar-skalaen
Anonim

Hver kommende mor ser frem til det perfekte øjeblik, hvor hendes baby bliver født. I filmene bliver alle babyer født meget søde og har en flot lyserød hudfarve, men i det virkelige liv er det ikke helt sådan. Nogle babyer bliver født blå, hvilket forårsager stor forvirring eller endda frygt hos deres mødre. I denne artikel vil vi forsøge at finde ud af, hvilken hudfarve en nyfødt norm alt skal have, og hvorfor barnet blev født blåt.

Hvordan ser en nyfødt baby ud

Næsten hver baby kommer ud af deres mors fødselskanal med lyseblå hud. Han tager sit første åndedrag let, begynder at trække vejret, og hans krop bliver lyserød. Selvom moderen i de første minutter ikke vil være i stand til at se farven på hendes babys hud, fordi han er helt dækket af hvidt fedt, som beskyttede ham, mens han var i livmoderen. Sundhedspersonale skyller babyen, undersøger den og vurderer dens tilstand på Apgar-skalaen. Efter nogletid efter fødslen kan krummernes ben og arme være blå, og der er situationer, hvor hele huden har en blålig eller endda lilla nuance i et par dage mere. Eksperter mener, at dette kan være en konsekvens af iltsult. En nyfødt med en cyanotisk hudfarve falder straks under lægens særlige tilsyn, indtil farven på hans hud vender tilbage til normal.

Lægen undersøger barnet
Lægen undersøger barnet

Barnets første undersøgelse

Den første lægeundersøgelse af barnet udføres af lægen umiddelbart efter barnets fødsel. Børnelægen kontrollerer ikke kun, om alt er i orden med den nyfødte, men udfører også de nødvendige procedurer: rydder luftvejene for ophobet slim, klemmer og skærer navlestrengen, behandler den, injicerer øjendråber for at forhindre, at skadelige bakterier kommer ind. Derudover måler lægen barnets højde og hovedomkreds, vejer det, tæller fingrene på ben og arme, vurderer udseendet af alle dele af kroppen.

Apgar-score

Barnets fysiske tilstand vurderes på Apgar-skalaen. Dette er en obligatorisk test, der kontrollerer udviklingen af hver nyfødt. Vægten skylder sit navn til anæstesiologen Virginia Apgar, som foreslog brugen af dette system.

For at vurdere den nyfødtes tilstand på Apgar-skalaen, kontrolleres følgende parametre: puls, muskeltonus, respiration, reflekser, hudfarve. Der er i alt 5 indikatorer, hver af dem er estimeret til 0-2 point. Således kan det maksimale barn score 10 point, dette vil være det ideelle resultat.

Men de flestesunde babyer får mellem 7 og 9 Apgar-score. Og dette er helt norm alt. Dette system vurderer i øvrigt ikke barnets mentale evner, men kun den fysiske tilstand, så der er ingen grund til at lægge stor vægt på, at babyen ikke fik flest point.

Baby og mor i rodblok
Baby og mor i rodblok

Perfect Apgar Baby

Hvordan skal et barn fødes for at få det maksimale antal point på Apgar-tabellen:

  1. Hans puls skal være over 100 slag i minuttet.
  2. Han skreg med det samme og trækker vejret regelmæssigt.
  3. Baby bevæger aktivt arme og ben.
  4. Når han reagerer på et irritationsmiddel (kateter i næsen), nyser og hoster han.
  5. Babyens hudfarve er normal og jævn.

Hvorfor en babys hud kan have en blå nuance

Mange mødre undrer sig over, hvorfor barnet blev født blåt. Ifølge eksperter er den blålige farve på huden i de fleste tilfælde ikke en patologi. Ofte, så snart barnet begynder at trække vejret af sig selv, får huden en normal rosa nuance.

Hvis blåheden ikke forsvinder i lang tid, så tyder det på iltsult, som barnet oplevede, mens det var i moderens mave. Årsagen til en blålig nuance i ansigtet kan være sammenfiltring med navlestrengen, anæmi, fødselstraumer og andre patologier.

Moderne diagnostiske metoder gør det muligt at identificere alle mulige afvigelser i de første timer af en babys liv, hvorefter lægerne begynder at tage skridt til at hjælpe barnet så hurtigt som muligt. Ikke det værddet er for tidligt at gå i panik, hvis barnet bliver født blåt. Årsagerne og konsekvenserne kan være meget forskellige, men ifølge statistikker forsvinder cyanosen oftest efter et par dage.

nyfødte sover
nyfødte sover

Navlestrengsindpakning

Fosterets sammenfiltring med navlestrengen er ret almindelig i medicinsk praksis. Ifølge statistikker forekommer det hos 20 - 25% af kvinderne. Hovedårsagen til sammenfiltring er overdreven føtal aktivitet, som kan være forårsaget af hypoxi eller en stor produktion af adrenalin i moderens blod (som ofte er forbundet med stress).

Forviklingen kan ses af en ultralydsspecialist under en rutineundersøgelse. Men gå ikke i panik på forhånd. Fosteret er i konstant bevægelse, på grund af hvilket det kan vikle sig rundt om navlestrengen og selvstændigt forlade det flere gange om dagen. Den farligste er den dobbelte sammenfiltring af navlestrengen omkring halsen, hvis konsekvens kan være kvælning. Kvælning kan have forfærdelige konsekvenser, herunder selv barnets mentale og fysiske retardering. Eksperter mener, at sammenfiltringen praktisk t alt ikke er farlig, hvis navlestrengen er lang. Men hvis den er kort, er det grund til bekymring.

Det er værd at bemærke, at sammenfiltringen ofte er falsk. Det vil sige, at en ultralydsspecialist under undersøgelsen kan lave en fejl og stille diagnosen "navlestrengssammenfiltring", selv når det faktisk ikke eksisterer.

Baby og mor
Baby og mor

nyfødt gulsot

Alle mødre vil helt sikkert gerne vide, hvorfor barnet blev født blåt. Dog kan hudens blålige farve passere sporløst den første dag. Betydeligeangst hos forældre forårsager en gullig farvetone af barnets hud. Dette skyldes et begreb som infantil gulsot, som opstår på grund af det øgede indhold af galdepigmentkrummer i kroppen.

Eksperter bemærker, at den gule nuance ikke kun er synlig på babyens hud, selv det hvide i øjnene bliver gult. Årsagen til gulsot er forhøjet bilirubin. Den lille organisme forsøger at slippe af med overskuddet af denne komponent så hurtigt som muligt: det kommer ind i leveren, blandes med enzymet og udskilles i urinen. Men nogle gange har leveren ikke tid til at klare den tunge belastning, der påføres den, hvorfor gulsot forstærkes. Norm alt bør den gule hudfarve forsvinde inden for 2 uger efter barnets fødsel.

Babyer på barselshospitalet
Babyer på barselshospitalet

Hvis gulsot er alvorlig eller kun bliver værre med tiden, ordineres medicin og forskellige procedurer. Fototerapi er meget effektivt. I nogle tilfælde er gulsot patogen. Det er vigtigt at fastslå årsagen til dens forekomst korrekt så hurtigt som muligt, hvilket vil undgå triste konsekvenser.

Bilirubinnorm om dagen hos nyfødte

En nyfødt babys blod udtages til analyse. Dette er nødvendigt for at holde alle de vigtigste indikatorer under kontrol. Lægen er særlig opmærksom på indholdet af bilirubin i blodet.

Bilirubinniveauer hos babyer:

  • dage fra fødslen - op til 85 µmol/l;
  • 2 dage fra fødslen - op til 180 µmol/L;
  • 3-5 dage - maksimal værdi 256 µmol/l;
  • 6 - 7 dage - maksimumværdi 145 µmol/L;
  • 8 - 9 dage - maksimal værdi 110 µmol/l;
  • 10 - 11 dage - maksimal værdi 80 µmol/l;
  • 12 - 13 dage - maksimal værdi 45 µmol/l;

Jo ældre barnet er, jo lavere bliver niveauet af bilirubin i blodet. Ved 2 ugers alderen og ældre kan den maksimale værdi være 20,5 µmol/L.

Hvordan ser en nyfødt ud
Hvordan ser en nyfødt ud

Konklusion

I denne artikel undersøgte vi, hvorfor barnet blev født blåt, og vi fandt også årsagen til barnets gule hudfarve. Derudover er der givet oplysninger om Apgar-score, som evaluerer tilstanden for hver nyfødt.

Du skal ikke bekymre dig for meget, hvis din baby er født med en ufuldkommen hudfarve. Nu ved du, at næsten alle børn er født med en lyseblå eller blålig nuance af huden, men efter et stykke tid vender alt tilbage til det normale. Du bør dog straks søge læge, hvis barnet er helt eller delvist blevet blåt efter udskrivelsen fra hospitalet. Årsagerne til dette kan være de mest alvorlige.

Anbefalede: