Hvorfor rasler tasken? Interessante fakta om plastikposer

Indholdsfortegnelse:

Hvorfor rasler tasken? Interessante fakta om plastikposer
Hvorfor rasler tasken? Interessante fakta om plastikposer
Anonim

Grøn, pink, blå, gul… Tæt og tynd, stærk og let revet, enorm og miniature… Alle disse tilnavne karakteriserer den samme genstand – en plastikpose. Taskerne er lavet af et specielt materiale, og giver en raslende lyd ved den mindste berøring. Mange undrede sig – hvorfor rasler pakken? Lad os prøve at løse dette problem.

Historien om plastikposer

Den første plastikpose dukkede op takket være den tyske videnskabsmand Hans von Pechmanns laboratorieforsøg i 1899. Det var Pehman, der opfandt en ejendommelig blanding kaldet polymethylen. Forbedringen af materialet blev fortsat af E. Fawsetm og R. Gibson i 1934.

De første tasker blev lavet af celluloid. De var beregnet til at opbevare film. Sådanne poser havde dog en ubehagelig funktion - eksplosivitet. Først i 1911 lykkedes det forskerne at opfinde et materiale, der er gennemsigtigt og elastisk. De kaldte nyheden cellofan. Men innovation er det ikkevar i høj efterspørgsel på grund af de høje omkostninger.

Polyethylen, som dukkede op i 1933, erstattede fuldstændig dyr cellofan. Allerede i midten af 50'erne i Storbritannien blev emballageposer brugt i supermarkeder. Snart begyndte plastikposer at blive produceret i store mængder (ca. 11 millioner årligt).

Hvorfor rasler en plastikpose
Hvorfor rasler en plastikpose

I USA, siden 1957, er cellofan-fødevareemballage blevet brugt massivt. Og i USSR var de første pakker en af indtægtsposterne for sortbørsfolk. Tasker med importerede påskrifter betød ejerens status. De blev kun opbevaret og brugt i særlige tilfælde. Situationen ændrede sig med begyndelsen af produktionen af plastikposer i Sovjetunionen.

Forskellen mellem cellofan og polyethylen

Som allerede nævnt blev cellofan opfundet i begyndelsen af det 20. århundrede. Og dengang og i dag er materialet lavet af viskose. I lyset af dette er cellofanposer dyrere end plastikposer. I øjeblikket kan cellofanemballage findes på cigaretpakker, slikpapir eller blomsterindpakninger.

I modsætning til polyethylen indeholder cellofan glycerin, som giver materialet en sødlig smag. Farven på denne pakke holder meget længe. Derudover er cellofan stivere end polyethylen. Dette kan forklare, hvorfor cellofanposen rasler.

Hvad er plastikposer lavet af?

I 1950 erstattede budgetpolyethylen cellofan fuldstændigt. Bløde, bøjelige plastikposer forelskede sig straks i forbrugerne. Ud over æstetiske egenskaber, plastikposerer ekstremt pålidelige og rummelige.

Polyethylen-emballageposer er lavet af den tyndeste plastikpolymer, som er udvundet af et gasformigt kulbrinte - ethylen. Der er to typer plastikposer - LDPE og HDPE. Den første type er lavet ved hjælp af højtryk, og den anden lav.

Typer af plastikposer

Svaret på spørgsmålet om, hvorfor en plastikpose rasler, kan afhænge af posens form. Der er flere hovedtyper af polyethylen emballageposer:

T-shirttasker. Sådanne poser er lavet af materiale fremstillet ved hjælp af PVD- eller HDPE-teknologi. Ved produktionen af sådanne pakker kræves der ikke store økonomiske omkostninger. Dette forhindrer ikke T-shirtsene i at være rummelige og holdbare. Tasker kan prale af en bæreevne på 5 til 35 kg. Sandt nok, jo større belastningen er, jo mere deformeres produktets form

Hvorfor rasler tasken
Hvorfor rasler tasken

Pakker med et skåret håndtag-banan. Sådanne pakker har en flad rektangulær form. Håndtaget i sådanne poser er et udskåret hul i den øverste del af produktet. Taskerne er lavet af PVD eller HDPE materialer. Posernes blødhed og elasticitet besvarer spørgsmålet om, hvorfor poserne rasler. Disse tasker er en god løsning til indpakning af gaver, reklamer, bøger osv

Sådan forklarer du, hvorfor pakken rasler
Sådan forklarer du, hvorfor pakken rasler
  • Polyethylenposer med løkkehåndtag. Et karakteristisk træk ved sådanne poser er tilstedeværelsen af et håndtag, der kan fastgøres til posen på tre måder:

    • tætpolyethylenstrimlen er fastgjort til posen fra den forkerte side;
    • plastikhåndtag er fastgjort med en speciel fastgørelsesmetode for at øge belastningskapaciteten;
    • rebhåndtag fastgøres ved at føre enderne af snoren gennem huller i det øverste område af tasken og binde knuder for styrke.
Hvorfor rasler pakken
Hvorfor rasler pakken
  • Tasker med løkkehåndtag er ligesom de tidligere versioner af tasker produceret ved hjælp af HDPE- og PVD-teknologier. De er ret tætte og derfor holdbare. Ofte har disse tasker logoer og print. Sådanne poser kan genbruges, de kan bruges i bogstaveligt t alt alle situationer - i processen med at shoppe, bære et skoleskift, lærebøger eller dagligvarer. Produktets tæthed forklarer, hvorfor posen med det påsatte håndtag rasler.
  • Pakkebeholder. Disse tasker er ikke særlig holdbare. Posernes hovedopgave er at beskytte de emballerede varer mod snavs og fugt. Dette er den eneste emballage, der er lavet af HDPE-materialer. Disse poser er tynde og billige. De er til engangsbrug. Pakkernes lasteevne er lille - kun 2-7 kg. Men de blev i bund og grund ikke skabt til at bære, men til at pakke. Produktets tyndhed forklarer, hvorfor pakken rasler.
Hvorfor rasler poserne
Hvorfor rasler poserne

Hvorfor rasler de?

Sammenligner du en plastikpose og cellofanemballage, kan du se, at cellofan lyder skarpere og højere, når det komprimeres. Men polyethylen giver også en lyd, der er noget mere stille og blødere. Hvordan man forklarer, hvorfor det raslerpakke? Sagen er, at polyethylen er den samme plastik, kun mange gange tyndere. Alle ved, at plast er et tæt og hårdt materiale. Når en plastikgenstand går i stykker, udsendes en karakteristisk revne. Det samme sker med en plastikpose. Når den komprimeres og vrides, rasler lyden. I dette tilfælde går pakken ikke i stykker som plastik, men forbliver intakt.

Det er dog ikke alle tasker, der rasler med den samme lyd. Det afhænger af materialet, som produktet er lavet af. Den mest klangfulde raslen kan prale af tasker lavet af materiale ved hjælp af HDPE-teknologi.

Plastikposer: interessante fakta

Hvorfor rasler pakken? Det afhænger af materialets tæthed og produktionsmetoden for varen. Gennem historien om udseendet af plastikposer er der akkumuleret mange interessante episoder. For eksempel:

  • Rusland er en af de førende inden for produktion af plastikposer af høj kvalitet.
  • Ud over produktionen af beholdere er polyethylen med succes brugt til fremstilling af mærketøj.
  • I en række europæiske lande inkluderer prisen på poser et særligt gebyr, der går til bortskaffelse af polyethylen.
  • I dag er der en speciel teknologi, der tillader produktion af poser af selvspalende polyethylen. Sådanne poser er dog ekstremt dyre på grund af høje materialeomkostninger.

Fordele og ulemper ved plastikposer

Blandt fordelene ved plastikposer er følgende:

  • Polyethylen-emballagen er vandtæt og derfor godt beskyttet mod fugt og støv.
  • Tasker er næsten vægtløse og ekstremt kompakte.
  • Plastikposer er holdbare. Mange kan genbruges.
  • Polyethylenposer er relativt billige.
  • Den mest populære plastik T-shirt taske er lavet på få sekunder. Det betyder, at produktionen af poser ikke kræver store mængder energi.
Hvorfor pakken rasler: interessante fakta
Hvorfor pakken rasler: interessante fakta

Men polyethylen har en ulempe, der for nylig er blevet tænkt over. Plastprodukter deler sig praktisk t alt ikke. De forårsager betydelig skade på jordens økologi. Deres bortskaffelse kræver mange materiale- og energiomkostninger. Som et resultat begyndte udviklede lande at skifte til et økologisk alternativ til plastikposer - papirposer.

Anbefalede: