Plaid stof (tartan): funktioner

Indholdsfortegnelse:

Plaid stof (tartan): funktioner
Plaid stof (tartan): funktioner
Anonim

Platan-stof har ikke mistet sin relevans i flere århundreder. Navnet angiver bestemt oprindelseslandet. Hun har også et andet navn - tartan, som umiddelbart henviser os til æraen med historiske romaner og film, hvor cellen var en slags pas og ufravigelig ejendom for hver indbygger i Skotland.

Plaid stof
Plaid stof

Historie

Skotterne har været i stand til at lave ternet uldstof i mere end to årtusinder. Oprindelsen af ordet "tartan" er blevet forklaret forskelligt, nogle gange med det gammelfranske ord for "klud", nogle gange med de gæliske udtryk for "landets farve" og "på kryds og tværs".

Farverne og kompleksiteten af det mønster, der bruges til at tale direkte om en persons status. De fattige bar almindeligt mørkt tøj, og den kongelige tartan bestod af syv farver. Fåreuld blev farvet med naturlige farvestoffer fremstillet af planter. Mættede blå, grønne, røde farver kunne kun fås af repræsentanter for overklassen. Lyse nuancer var hovedsageligt karakteristiske for kamp- og ceremoniel beklædning, og beherskede toner var karakteristiske for jagtdragter.

Med tiden er det plaidstof blevet et tegn på stammetilhørsforhold. I de dage var tøj lavet af sådanne stoffer hovedsageligtbåret af mænd, og selv nu er den berømte kilt kendt over hele verden. Det er en slags kombination af en vinternederdel og en regnfrakke. Med tiden dukkede plaidstoffer til kvinder op - lettere og mindre kontrasterende.

I midten af det 18. århundrede blev det plaidstof forbundet med det jakobittiske oprør forbudt. Genoplivningen af skotske traditioner fandt sted i det 19. århundrede og var forbundet med mødet mellem kong Edward IV og forfatteren W alter Scott. Tartan, der symboliserer romantik og kærlighed til frihed, spredte sig over det gamle Europa. Med tiden blev tartan, ligesom andre uldne stoffer, et meget populært materiale til hverdagsbrug, og senere begyndte man at sy uniformskjoler til skolepiger af det.

stof celle tartan
stof celle tartan

Fest i dag

I dag er ternet uldstof skabt efter samme princip som for mange år siden. På væven er der et sæt farvede tråde, de flettes først sammen i en lige linje og derefter i omvendt rækkefølge. Sådan dannes hovedtrækket - diagonalsymmetri. Takket være dette ser tartanen meget flot ud, når den skæres langs skråningen.

Der er et verdensregister over skotske tartaner, som i dag har 3300 mønstre og ikke længere genopfyldes. Der er også det skotske register, som allerede omfatter 6.000 varianter. Alle nye mønstre er registreret i den. For øvrigt kan ikke kun uldstoffer, men også bomuld, kunstige og blandede stoffer falde ind under kategorien "plaid".

Plaid stof er også klassificeret efter tæthed, det måles i ounces pryard2.

tartan uldstoffer
tartan uldstoffer

Tjekket mode

Tartan er blevet en modeklassiker. Frakker, jakkesæt, kjoler er syet af det i forskellige stilarter:

  • afslappet;
  • kontor;
  • urban;
  • preppy;
  • vintage og mere

Dette mønster blev også valgt af repræsentanter for forskellige subkulturer, lige fra punkere og emo til fans af japansk street style Koh Gal.

Det plaidstof var også elsket af designere. "Burberry" byggede en sort-hvid-sand-kombination med en rød tråd lige ind i en kult. Og de gamle kongers yndlingsmønster, bestående af røde og blå celler, er nu kendt af verden under navnet "Royal Stewart" og er igen på toppen af popularitet.

Anbefalede: